/ БТА
Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във видеоконферентна връзка двамата обсъдиха сътрудничеството на двете страни за реализацията на проекта „Подобряване на условията на корабоплаване в общия българо-румънски участък на р. Дунав“ (FAST Danubе).

Премиерът Донев потвърди ангажимента на България за успешното изпълнение на проекта и изтъкна значението му не само за развитието на двустранното сътрудничество, но и за възможностите, които той може да донесе за целия регион. Според министър-председателя Гълъб Донев е важно България и Румъния да работят активно и ускорено за реализацията както на този проект, така и за изграждането на трети мост на р. Дунав при Русе – Гюргево.

Темата Шенген също беше обсъдена в хода на разговора на премиерите Донев и Чука. „Пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство през настоящата 2023 г. година, въз основа на общо решение за двете страни следва да бъде наша съвместна цел“, заяви министър-председателят Гълъб Донев.

Той изрази увереност, че активното сътрудничество между двете страни по този важен въпрос от общ интерес ще продължи и през следващите седмици и месеци. „В наш взаимен интерес е да обединим усилията си, за да гарантираме подкрепата на всички държави-членки“, отбеляза министър-председателят Гълъб Донев като изтъкна значението на последователните и синхронизирани действия на България и Румъния за довеждане на процеса до успешен завършек.

Двамата премиери бяха единодушни, че приемането на България и Румъния ще допринесе за по-доброто функциониране на Шенгенското пространство, ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но и по-добра защита на външните граници и това е в интерес на целия Европейски съюз. „Трябва да се фокусираме върху това как по-ефективно да управляваме външните граници на ЕС, а не върху възстановяването на вътрешните граници, което подкопава Шенген“, подчерта министър-председателят Гълъб Донев.