Дончева: Премиерът  има 48 часа да отстрани Петков
Дончева: Премиерът има 48 часа да отстрани Петков / cнимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът има не повече от 48 часа, за да отстрани вътрешния министър Румен Петков. Препоръката е на депутата от левицата Татяна Дончева, която е заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Дончева предупреди още, че ако премиера не може, лавината от скандали в МВР ще повлече цялото правителство.

Аз не съм човек, който поставя ултиматуми, но вече сме в цайтнот, каза Татяна Дончева. По думите й на лице са ужасяващи сигнали от ЕК, че са ни отписали. Според нея залога е да изберем държавността, а не латино-американския модел.

"Министър-председателят според мен има не повече от 48 часа да реши да отстрани министъра. Или ако иска министъра и главния секретар да си подадат сами оставките. Това е единствено възможното европейско поведение, ако не искаме тази лавина да повлече цялото правителство", каза Дончева.

Тя припомни, че според дългогодишните правилници в МВР никое политическо лице няма право на срещи с лица като братя Галеви. На заседанието на вътрешната комисия е станало ясно, че министър Румен Петков не е уведомил за тези си срещи премиера Станишев. И че под „регламентирана среща” разбира не тайна, а явна такава. Петков е възложил поне една такава среща и на Илия Илиев, разкри Дончева.

Тя обобщи, че чисти лица в този скандал няма и ГДБОП трябва да бъде закрита. На нейно място трябва да се сформира малка служба, в която да работят не повече от 150 лоялни оперативни служители, които наистина да се борят с организираната престъпност.

Татяна Дончева отрече информацията да е искала подкрепа от братя Галеви и Румен Пашата за местните избори, тъй като припомни, че отговаря не за Кюстендилския или Софийския, а за Габровския регион.