Домът за бежанци в Пъстрогор е препълнен
Домът за бежанци в Пъстрогор е препълнен / снимки: БГНЕС

Близо 400 души, сред които 150 деца, са настанени в дома за бежанци в село Пъстрогор. Това е около 30% над капацитета му.

По-голямата част от бежанците са сирийски граждани, преобладават и алжирци, тунизийци и мароканци. Тук незаконно преминалите границата ни изчакват да им бъде даден статут на бежанци, след което ще бъдат освободени.

„Аз съм от Сирия. Тук съм от четири месеца и не разбирам защо. Искам да отида в университет, да уча. В Сирия учих аграрно инженерство в университет четири години. Попитах ги, казах им, че искам да уча, но ми обясниха, че трябва да съм тук една година. Всички седим тук, някои са от месец, други от пет месеца”, разказа пред БГНЕС млад сириец.

Младежът обясни на английски език, че животът в родината му е много труден, всички бягат от там: „Животът тук е много труден - един месец, два месеца, три месеца… много е трудно. Това е нашият проблем. Университетът ми в Сирия е затворен, а аз искам да продължа образованието си. Животът в Сирия е много труден, всички бягат в други страни - Йордания, Турция или България”.

По данни на полицията само за последното денонощие са установени 95 лица, преминали нелегално турско-българската граница, от които 61 са граждани на Сирия. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция на бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица. Към момента той е надхвърлен с 379 места.

Основен проблем е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове. Вече работи нов дом за настаняване на бежанци в столичния квартал „Враждебна” с капацитет 300 места.

Домът за бежанци в Пъстрогор е препълнен
netinfo