Домовете за възрастни хора се оказват едно от активните огнища на заразата у нас. Затова и започна масово тестване както на персонала, така и на хората, които живеят в тях.
Тестването обаче ще отнеме време, тъй като броят на  настанените в този тип социални услуги, както и персоналът, надхвърля 15 000. От направените тестове до момента, е ясно, че заразените са 110 души. От тях - 30 персонал и 80 настанени в такива домове. Повечето от заразените са от социалните домове във Видинско, съобщава NOVA.

„На другите места е доста оптимистична ситуацията. В повечето случаи или няма изобщо положителни или са 1-2 санитарки“, каза доц. Ангел Кунчев.

Във Видин поискаха помощ от държавата за дезинфекция на болницата (ВИДЕО)

За да не се увеличи броят на заразените в този тип социални услуги, от Националния щаб казват, че вече са взели мерки. Забранява се настаняването на нови хора в домовете, преустановяват се свижданията, а служителите, които имат дори леки симптоми на неразположение - не ходят на работа.

За да видим дали мерките се спазват отиваме в дом за възрастни хора в София и дом за пълнолетни лица с деменция в монтанското село Бистрилица. В този в София са настанени 322 ма души. А в Бистрилица около 50. Персоналът и на двете социални услуги вече е изследван. Всичко е отрицателно. Сега предстои и изследването на настанените възрастни хора.

„Ако дойде зараза, тя ще е от персонала. Защото хората си пътуват до вкъщи. До града“, разказва директорът на Дом за стари хора с деменция в с. Бистрилица Иван Кирилов.
„Ангажимент на медицинските сестри е да наблюдават персонала и да сигнализират, ако има проблем“, казва Зоя Маркова.

Още 18 потвърдени случая на COVID-19 у нас, 43 души са в интензивни отделения

В момента и на двете места казват, че имат достатъчно предпазни средства. Спазват и всички мерки. Като най-труден за настанените се оказва фактът, че не могат да излизат навън. „Защо да стоим? Искаме да излезем. Ако ни пуснат ще бъдем внимателни“, казват хората от дома.

Директорите на домовете се надяват да не се сблъскат с коронавируса. „При нас няма възможност за разделяне. С изключение на два изолатора – за 1 и за 3-ма души. Направихме разместване за да може на всеки етаж да има поне по една стая“, казват от домовете.

„Някъде има възможност да се отделят в самостоятелна сграда. Където няма, ако трябва ще бъдат извеждани болните в болница, а здравите, ако е необходимо, в друг тип, включително и хотели“, заяви доц. Ангел Кунчев.

Междувременно масовото тестване в социалните домове продължава. За да се изследват всички обаче ще е необходима поне седмица.
NOVA