Домашни любимци в клетки и аквариуми скараха депутати
Домашни любимци в клетки и аквариуми скараха депутати / Sofia Photo Agency
Домашни любимци да могат да се отглеждат в апартамент след информиране на непосредствените съседи, това предложи депутатът от НДСВ Яни Янев при дискусията в парламента по второто четене на новия Закон за етажната собственост. Народни представители от опозицията настояха да отпадне записаното в проекта изискване за търсене на съгласие от съседите за отглеждане на любимец, освен ако той е в клетка или аквариум.

Народните избраници спориха часове само по този текст от проектозакона. В началото Елиана Масева от ДСБ каза, че не е редно, както е записано, живеещите в блокове да се наричат обитатели, защото един плъх също можело да бъде обитател. После спорът се пренесе върху други домашни любимци.

Председателстващият заседанието Любен Корнезов и Яни Янев се заиграха с това, че според проекта без съгласието на съседите може да се гледат единствено животни в клетка и аквариум: „Какви са тези аквариуми, бе колега. Животни в аквариуми. То за риби става дума, не само. За крокодили? И крокодили гледат, хамстери гледат, змии гледат. Всякакви други влечуги гледат в аквариуми, тарантули, буболечки. Това е в кръга на шегата”.

Руденко Йорданов от левицата смята, че трябва да се създаде регистър на домашните любимци във всяка сграда: Да има информация кой какво гледа, има ли риск за обитателите на сградата, и това да бъде отпратка към контролните органи да установят по-сериозен контрол и мисля, че няма нищо прекалено в това, в края на краищата дали ще бъде питон, дали ще бъде домашно куче, или прасето на Джордж Клуни, важното е това да бъде известно.”

Антонела Понева от ДСБ е категорично против всякакъв ограничителен режим, трябвало да се спазват сега действащите норми. Според нея е смешно това, че в текста се казва, че могат да се отглеждат животни в клетка и в аквариуми, защото означава, че в клетка човек може да отглежда лъв, а в аквариум пирани и всякакви такива страховити животни, но едно пуделче не може да отглежда, без съседите да дадат съгласие.

Спор предизвика и предвидената забрана за извършване на дейности без съгласието на общото събрание, които са по-големи от обичайното и които създават безпокойство на другите. Бе предложено тези спорни моменти да се разгледат отново в правната комисия. Очаква се обсъждането на проекта продължи в четвъртък.