Домашен арест за собственика на автобуса убиец
Домашен арест за собственика на автобуса убиец / снимка: DarikNews
Домашен арест за собственика на автобуса убиец
20238
Домашен арест за собственика на автобуса убиец
  • Домашен арест за собственика на автобуса убиец

Собственикът на автобуса убиец, причинил смъртта на 17 души в местността Бакаджик навръх Спасовден, ще бъде под домашен арест. Това реши тричленен състав на Бургаския апелативен съд, след като измени постоянната мярка "задържане под стража", определена от ямболските магистрати. Обвинението срещу Слави Славов, собственик на фирма "Ем Си Ай", е за „причиняване по непредпазливост смъртта на повече от едно лице", за което законът предвижда от 5 до 15 години затвор.
 
Според защитата на Славов трагедията е следствие на човешка грешка.
Водачът е пуснал "Чавдар"-а по инерция и когато скоростта се е усилила, той се е опитал да включи на скорост, но явно неуспешно, каза адвокатът на Славов. "Щом спирачната система не е в ред трябва да блокират задните колела, но това не е станало, което означава, че тя е изрядна", беше становището и на Слави Славов

Прокурорът изтъкна нарушенията на наредбата за обществения превоз, липсата на технически преглед на колата, преди да излезе от гаража, и се позова на дадени в хода на разследването показания от свидетели, че автобусът "трудно палел и спирал".

През 2008 година Слави Славов е имал административно наказание за инцидент с комбайн, при който, по непредпазливост, е нанесъл средна телесна повреда на двама души, за което е бил глобен с 500 лева.

"Това, че автобусът е технически изправен говори фактът, че задните колела не са блокирали. Ако е изтекъл въздухът, тъй като спирачната система е пневматична, това означава автоматично блокиране челюстите на задните колела на автобуса и той трябва да се тътри надолу по пътя. На пътя няма никаква следа нито 5 см, нито 50 см от спирачни следи на тътрене на колела. Абсолютно човешка грешка е. Предполагам, че водачът е пуснал автобуса по инерция и когато скоростта се е усилила, той се е опитал да включи на скорост. Има свидетели, които твърдят, че откъм автобуса са се чували хъркания, което за специалистите говори, че са се правили опити за включване на предавка, но неуспешно", коментира адвокатът на Слави Славов Георги Ценев.