Документите по Савойския скандал в прокуратурата
Документите по Савойския скандал в прокуратурата / netinfo

Вътрешният министър Румен Петков заяви, че чрез външно министерство в МВР са получени от Италия документите по скандала с Виктор Емануил Савойски, в който бе замесено името на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски.

Петков заяви, че документите ще бъдат разгледани най–подробно, но отправи към прокуратурата въпрос дали ще бъде образувана нова проверка по случая със строежа на детска болница в София.

Прокуратурата вече обработва предоставената вчера информация от италианските служби. Обемът на информация е 1800 страници, като 30 от тях е частта, в която се споменава името на бившия премиер.

Според Петков обаче има неща в доказателствената част за участие на Сакскобургготски в корупционна схема, които се пресилват. Той препоръча да се изчакат резултатите от обработката на информацията от прокуратурата.

Междувременно парламентът отхвърли искането на ДСБ и ОДС в пленарна зала да бъдат разгледани проектите им за декларация на 40-то НС по повод скандала с Виктор Савойски.

В проекта за декларация на ДСБ се предлага на комисията по корупция в НС да изслуша Сакскобургготски по случая, а премиерът да предложи на президента отзоваването на бившия главен прокурор Никола Филчев като посланик в Казахстан.

В документа на ОДС е записано, че България трябва да вземе активно участие в разследването чрез прокуратурата и МВР. Премиерът да освободи от кабинета онези лица, за които има съмнение за участие в скандала, настояват от ОДС.

Липсата на реакция означава, че се съгласяваме с корупционните практики, заяви лидерът на СДС Петър Стоянов.

Според зам.-председателя на ДСБ Веселин Методиев всяко мълчание на българския парламент по скандала ще повлияе лошо на политическия облик на страната ни. Залата обаче отказа да включи в седмичната си програма гласуването на такъв документ.