Документи с биометрични данни ще се издават от октомври
Документи с биометрични данни ще се издават от октомври / netinfo

От 31 октомври тази година започва издаването на документи за самоличност с електронен чип и цифрови снимки, а от 2009 година – и с пръстови отпечатъци и ирисова мрежа.

Това съобщи Мария Костадинова, директор на дирекция “Български документи за самоличност” в Дирекция на полицията на конференция за въвеждането на електронно правителство в България.

Електронните документи за самоличност ще се въвеждат на два етапа. На първия етап след 31 октомври гражданските, служебните, дипломатическите и моряшките задгранични паспорти ще съдържат електронен чип с данни за снимката, имената, ЕГН, датата и мястото на раждането на лицето, дата на издаване и валидност на паспорта.

Това ще се въведе и за удостоверенията за пътуване зад граница на бежанци, лица без гражданство и на чужденци с хуманитарен статут.

Издаването на лични карти на гражданите с електронен носител ще започне на втория етап през 2008–2009 година. След 28 юни 2009 година електронният чип на паспортите вече ще съдържа и биометрични данни – пръстови отпечатъци и ирисова мрежа.

В бюрата за издаване на документи за самоличност ще се изградят станции с оборудване за снемане на биометрични данни от гражданите. С въвеждането на електронното правителство по електронен път ще могат да се подават в полицията и заявления за издаване на лични карти и задгранични паспорти, за издаване на различни удостоверения от полицията, обявяване на документи за изгубени и ще може да се проверява по електронен път резултатът от поисканата услуга.

Условие за това е обаче гражданинът да има валиден сертификат за електронен подпис.