Документи от Народния съд могат да бъдат разгледани онлайн
Документи от Народния съд могат да бъдат разгледани онлайн / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Документи от Народния съд представя в свободен достъп нов сайт на Държавна агенция „Архиви”. Това е шестият пореден сайт, съдебен от агенцията, част от дългосрочната й цел за дигитализирането и публикуването на документи от миналото в интернет, обяви на пресконференция днес председателят на институцията Иван Комитски.

Той обясни, че проектът започва с работата на Първи състав в София, който се занимава с дейността на регенти, министри и дворцови съветници. До два месеца ще бъде готова и частта за Втори състав, свързан с депутатите, като работата ще продължи поетапно до Тринадесети софийски състав.

Представели сме документите такива, каквито са, а целта ни е хората да се запознаят с индивидуалните материали по всяко досие и дело за всеки подсъдим и да изградят сами становище „за” и „против” конкретния човек, заяви Върбан Тодоров, зам.-председател на агенцията и експерт, работил по сайта. Той подчерта, че не бива да се говори на едро за тези деяния.

Дигиталната колекция „Народният съд 1944-1945 г.” съдържа 14 301 листа архивни документи - свидетелски показания, последни думи на подсъдимите, протоколи от заседанията, снимки на съставите и др. Те могат да бъдат разгледани на адрес -
http://archives.bg/narodensud.

Според експертите от Държавна агенция „Архиви” няма данни да е имало унищожаване на документи. Те обясниха, че след приключването на съда през 1945 г. цялата документация е пръсната по различни министерства и е събрана през 1952-53 г. в архива на МВР. В агенция „Архиви” постъпва през 2010 г.