Докторът, хванат с 600 лв. подкуп, е признат за виновен
Докторът, хванат с 600 лв. подкуп, е признат за виновен / netinfo

Софийски градски съд призна за виновен уличения във взимане на подкуп доктор Михаил Велков от столичната болница по ендокринология. Съдът постанови на Велков административна мярка – глоба от 1500 лева. Преди девет месеца докторът беше арестуван с 600 лева подкуп, който поиска за операция на пациент.

Прокурорът по делото поиска 1 година лишаване от свобода условно заради чистото съдебно минало на д-р Михаил Велков. Съдът обаче прецени, че Велков не е длъжностно лице, а е взел така наречения стопански подкуп.

„С присъдата съдебният състав прие, че подсъдимият е осъществил престъпление, но не това, за което му е повдигнато обвинение като класически подкуп, а т. нар. стопански подкуп, за което наказуемостта е много ниска, а именно до две години лишаване от свобода. При това положение, а и че същият е с чисто съдебно минало, се налага административна глоба, в случая прецизирана от съда като 1500 лева. Настоящият състав прие, че болницата е търговско дружество, а не засяга по някакъв начин дейността на държавни органи. Мисля да изготвя протест срещу присъдата и да поискам от Апелативния съд прилагане в цялост на престъплението, за което е повдигнато първоначалното обвинение”, коментира прокурор Стефан Милев.

Същата присъда на първа инстанция получи и другият скандално известен лекар, поискал подкуп – Стоян Пернишки. И Велков и Пернишки продължават да практикуват. Лекарската етична комисия не взе отношение по случаите.