Докладът на ЕК реално отразява проблемите с корупцията
Докладът на ЕК реално отразява проблемите с корупцията / netinfo

Предварителният доклад на Европейската комисия е обективен и реално отразява факта, че България не се е преборила с корупцията. Това заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той определи като най-важен факта, че докладът отчита по заслуга избирането на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет. Това, според Пенчев, е една червена точка, която показва, че сме на прав път.

От Европа настояваха да имаме постоянен Висш съдебен съвет и съдебната власт го избра и той работи добре, обясни председателят на Върховния административен съд.

Критиките за несправяне с корупцията отразяват това, което е – не можем да кажем, че сме се преборили с корупцията, когато не сме и няма нужда да чакаме да ни го кажат от Европа, каза още Пенчев.

По отношение на критиката за бавността на делата Пенчев обясни, че това е основно проблем на наказателното право и че в административния процес го има, но не е толкова голям. Той обаче припомни, че това е проблем дори на старите страни членки на ЕС и България не е на последно място в това отношение.

В четвъртък Висшият съдебен съвет ще обсъди доклада на извънредно заседание.