Доклад сочи, че все още сред митничарите съществува корупция
Доклад сочи, че все още сред митничарите съществува корупция / Sofia Photo Agency

Безмитните магазини създават голям финансов ресурс, който се излива в сивата икономика, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Горан Йонов по време на дискусия за контрола по външните граници на Евросъюза. Според изследването, все още сред митничарите съществува корупция.

Заместник-министърът на вътрешните работи Горан Йонов съобщи още, че МВР не е сменяло позицията си за промяна на режима на работа на безмитните оператори по границата.

„Министерството на вътрешните работи винаги е било абсолютно еднозначно по отношение на необходимостта от промняна на режима на работа на безмитните оператори, казвам промяна на режима, не закриване или нещо друго. Въпросът за безмитната търговия, влязъл в механизма за сътрудничество и верификация, той няма да излезе оттам, докато не бъде ликвидирана безмитната търговия. Той ще остане вътре до момента, до който ни проверяват. Не защото тези магазини се занимават с такъв вид търговия, а защото се създава доста голям финансов ресурс, който се изсипва в сивата зона на икономиката”, каза още Горан Йонов.

Според изследването най-сериозен е проблемът с инфраструктурата около граничните пунктове у нас, както и с хигиената около тях. Докладът сочи още, че е необходимо да се намали времето за проверка на пътниците по границите. За целта са нужни и инвестиции в КПП-тата, като се визират конкретно „Капитан Андреево”, „Калотина” и „Гюешево”.