Дойчин Василев: За първи път виждам палатки, затрупани с три метра сняг
Дойчин Василев: За първи път виждам палатки, затрупани с три метра сняг / снимкa: DarikNews, Надя Коцева
Дойчин Василев: За първи път виждам палатки, затрупани с три метра сняг
19955
Дойчин Василев: За първи път виждам палатки, затрупани с три метра сняг
  • Дойчин Василев: За първи път виждам палатки, затрупани с три метра сняг

Алпинистите Дойчин Василев и дъщеря му Маргарита се прибраха в България след като участваха в експедиция за изкачването на връх Манаслу. Той се намира в Хималаите и е осмият по височина връх в света - 8156 метра. Още два пъти български експедиции са се опитвали да се изчакат на върха, но неуспешно - през 1993 и 1998 година. През 1998 там загива алпинистът Христо Станчев. Неуспешна е била и тази експедиция, заради силния снеговалеж. Ето какво още разказа Дойчин Василев пред Дарик:

„За първи път видях палатки, закрити с три метра снежна покривка, която не може да се пробие дори с пикел. Единственото ни утешение беше, че ние бяхме най-малката експедиция, с най-малка експедиция и с най-малко загуби. Успехите се постигат с много пари. При тези експедиции на Манаслу всички работеха с шерпи, имаха по три-четири души в екипа си, което им спестяваше тежката физическа работа. Те имаха и резервни палатки, защото снегът покри всичко и разруши два лагера и този, които имаше да извади от някъде нещо резервно, можеше да продължи", обяснява още Василев.

Дойчин Василев За първи път виждам палатки затрупани с три метра сняг
netinfo
„Ние се отказахме в момент, когато и времето реши да се подиграе с нас, накрая се оправи и всичко се стабилизира, но на нас ни изтече срокът и стигнахме някъде до към 6800 метра. Тъкмо се аклиматизирахме и настъпи един много лош период -три дни и три нощи валя сняг", споделя още той.