Дойчин Дойчев и Руслан Колев остават на свобода
Дойчин Дойчев и Руслан Колев остават на свобода / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Дойчин Дойчев и Руслан Колев остават на свобода
56013
Дойчин Дойчев и Руслан Колев остават на свобода
  • Дойчин Дойчев и Руслан Колев остават на свобода

Прокуратурата няма да протестира излизането на свобода на Руслан Колев и Дойчин Дойчев. В началото на седмицата те бяха пуснати от ареста от спецсъда, без да им бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение. Очакваше се решението да бъде протестирано, но в крайна сметка обвинението се е съгласило напълно с доводите на съда, че доказателства срещу двамата, уличаващи ги в трафик на кокаин, няма.

Руслан Колев е спряган за организатор на транспортирането на кокаина, намерен в кораба „Свети Николай”, а Дойчин Дойчев - за собственик на плавателния съд. В понеделник техните адвокати представиха данни според които фирмата, собственост на Дойчев, само е менажирала кораба и е следяла за безопасността на плаването му. Самият плавателен съд е собственост на фирма, регистрирана в Лондон.

На заседанието тогава стана  ясно, че разследващите не са събрали и доказателства за познанство между двамата обвиняеми и капитана на кораба „Свети Николай”. Следователно няма как да се направи извод, че те представляват организирана престъпна група, посочи съдебният състав.

Днес адвокатът на Руслан Колев Христо Ботев също се разкарва до съда напразно, след като се оказа, че прокуратурата не е протестирала. „Съобразно определението на съда на първата мярка, логично е да няма протест, тъй като определението беше изчерпателно относно основанията за исканата мярка. Очевидно прокуратурата е съобразила, че към момента все още не са подготвени да искат такава мярка”, обясни той.

След края на предишното заседание наблюдаващият прокурор Андрей Андреев се зарече, че обезателно ще протестира решението на съда.

Корабът „Свети Николай” беше задържан миналата седмица от испанските власти. От полицията обявиха, че на борда му са били открити три тона кокаин, но до момента и за това не са представени официално доказателства, стана известно днес.

При посещението си по този случай вчера в Испания вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че делото срещу българските моряци задържани на борда на кораба св. Николай ще се гледа от испанския наказателен съд. До две седмици в България ще има испански представители, които ще работят заедно с българските си колеги.