Дойче веле се раздели с Еми Бахур и Иван Бедров
Дойче веле се раздели с Еми Бахур и Иван Бедров / снимка: БГНЕС, архив

Няколко дни, след като стана ясно, че Еми Бахур и Иван Бедров са освободени от Дойче веле, германската международна медия излезе със становище защо се е разделила с двамата си коментатори.

„Вярно е, че Дойче веле (ДВ) наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ.

Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви.

Дойче веле подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни. В същото време ДВ съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция - това ще бъде сторено през следващите дни", се посочва в становището на редакцията.

„Независимо от това, внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на Дойче веле, например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал. В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти. Това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения", пише още в становището.

Надзорният съвет на Дойче веле е разгледал случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно е одобрил решението на ръководството на ДВ.