ДОИ и ДОТИ ще бъдат обособени в самостоятелна агенция
ДОИ и ДОТИ ще бъдат обособени в самостоятелна агенция / netinfo

В самостоятелна агенция „Технически операции” ще бъдат обособени службите ДОТИ и ДОИ, предвижда новият работен вариант на проектозакон за МВР, който вътрешният министър Михаил Миков предостави днес на депутати от мнозинството. Бъдещата агенция обаче остава на подчинение на МВР.

Новата агенция под шапката на МВР „Технически операции” ще има самостоятелен бюджет, в но в рамките на този на министерството. Проектът предвижда още два варианта за назначаването на председател на агенцията, обединяваща подслушванията и използването на всички видове СРС-та – или с указ на президента по предложение на Министерския съвет, или по инициатива на вътрешния министър, научи Дарик.

В проектозакона за МВР се предвижда още създаването на две специализирани дирекции – едната „Вътрешна сигурност”, която ще бъде на пряко подчинение на вътрешния министър, а другата специализирана дирекция „Връзки с обществеността”.

Главният секретар на МВР вече ще се нарича само главен комисар, той ще има заместници и ще си е отново начело на професионалното ръководство в системата.

Законът премахва всички национални служби и генерални дирекции. Сред петте главни дирекции ще има и такава за досъдебното производство. Промените в Закона за МВР ще бъдат депозирани в деловодството на парламента в началото на следващата седмица, съобщиха от левицата.