ДОИ да засича изборните кебапчета предлага Борисов
ДОИ да засича изборните кебапчета предлага Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

За установяване на купуването на гласове при избори да се използват специални разузнавателни средства и уличената партия да губи служебно. Така кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ коментира предложението за забрана на агитацията с кебапчета, кюфтета, бира и други почерпки по време на избори. Борисов категорично подчерта, че Европейският съюз гледа много негативно на страната ни въпреки кризисния ПР на правителството, включително и с обиколката на премиера Станишев в САЩ. Премиерът трябва да освободи всички компрометирали страната министри и заместник-министри и те да се дадат на прокурор, посъветва Борисов.

За купуването на гласове по метода „изборно кебапче” Борисов подкрепя криминализирането му, за да може да се ползват специални разузнавателни средства: „Това го правят ДОИ, дават на прокурора, установяват връзка с централите и… служебни загуби. Като загуби една партия затова, че си го е позволила, на следващите избори няма да го прави”.

Борисов даде положителна оценка на предложението за въвеждане на мажоритарен принцип на избор и подчерта, че именно така хората в ГЕРБ са отбелязали убедителни изборни резултати. Относно очаквания доклад от ЕС той е категоричен, че документът ще е много критичен, а страната ни е в отбранителна позиция да не ни спрат напълно фондовете, вместо да се борим за пускане на спрените реактори на АЕЦКозлодуй": „Безпрецедентният мониторинг, който се слага на министрите ни, това е системата ЛOTAР, който не знае, да ти следят от договора до последното евро, което харчиш, е пълно недоверие”.

Кметът приветства свикването на Консултативния съвет за национална сигурност към президента по темата за енергийната стабилност и призова политиците да говорят повече за реалните проблеми на хората като цените на храните и горивата. Кметът откри ремонтиран участък от ул. „Никола Габровски", където се оказа, че няколко часа по-рано били откраднати капаците на шахтите.

Борисов допълни, че предстои приключване на ремонтите по бул. „Климент Охридски", пред пускане е преасфалтиращата се ул. „202", ще се ремонтират булевардите „Рожен", „Данаил Николаев", „Драган Цанков" между националното радио и телевизионната кула, „Васил Левски" от Попа до Софийския университет и др. За ремонт на „Цариградско шосе” се обмисля лизинг схема: „Частна фирма да го направи, разбира се след конкурс, с максимално отдалечено плащане, например 15 месеца”.

Във връзка с миналогодишния ремонт на част от „Цариградско шосе”, където се образуваха неравности като вълнички, кметът каза, че май не се налага да се оправят: „Аз не знам по-равен булевард и сега в София да има от тази отсечка на „Цариградско”.