Договориха се за изплащане на субсидии на фермерите през декември
Договориха се за изплащане на субсидии на фермерите през декември / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Приключиха преговорите между представители на протестиращите в София млекопороизводители и министъра на земеделието Валери Цветанов. Последната договорка е дължимите пари за субсидии да бъдат изплатени през декември. Протестиращите блокираха за около час булевард „Христо Ботев”, което доведе до големи задръствания в района на сградата на Министерството на земеделието и Руски паметник. Слушател на Дарик информира за напълно блокиран трафик в района.

Млекопроизводители от цялата страна се събраха на протест с искането да им бъдат изплатени субсидиите за качествено мляко. Животновъдите твърдят, че последните пари, които са получили са за март и те настояват да им бъдат изплатени средствата оттогава досега.

Протестът на фермерите започна, съпроводен от музиката на духов оркестър. Освен това млекопроизводителите създадоха импровизирана кухня пред земеделското ведомство и пържиха мекици. По думите на председателя на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски млекопроизводителите вече не разполагат нито с мляко, нито със сирене, затова ще се хранят с мекици.