/ ThinkStock/Getty Images
За първи път от 2008 г. насам за 2019 г. се отпускат 29,4 млн. лева за ремонти на студентските общежития в страната, след като такива целеви средства не бяха отпускани за толкова дълъг период. Това каза Яна Вангелова - председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към университетите.

Всяка година, преди началото на учебните занятия в университетите, студентските общежития и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществото, от медиите и студентите, припомнят от НПСС. И отбелязват, че част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване.

Студентският празник се отбелязва у нас от 1903 г.

Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията в общежитията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в лоши битови условия.
Предстои да се обсъжда в Министерството на образованието и науката тези 29,4 млн. лева за ремонти на кои общежития в страната ще бъдат използвани, каза Яна Вангелова. Тя обясни, че студентските общежития в Шумен са в много лошо състояние и те са "едни от най-зле изглеждащите сгради на общежития в страната".

Това са общежитията към Шуменския университет, като в недобро състояние са и сградите на общежитията във Варна и в Пловдив. В София лошо е състоянието на 15-и блок на Националната спортна академия, както и на 7-и блок на Медицинския университет. Има студентски общежития в страната, които не са ремонтирани от построяването им преди 50 години, обобщи Вангелова.

Тя отбеляза още, че в началото на 2018 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е получил целеви средства, с които прави ремонти в студентските общежития.
БТА