Доган: Анти-ДПС кампаниите работят за нас
Доган: Анти-ДПС кампаниите работят за нас / Снимка: Sofia Photo Agency

Лидерът на ДПС Ахмед Доган прогнозира сериозен ръст на влиянието на партията на предстоящите местни избори, дори и ако в изборния закон за местния вот бъде въведен т.нар. принцип на уседналост. Доган потвърди, че в ДПС обмислят да сезират Конституционния съд по този повод, но вероятно това ще бъде направено след изборите за местна власт.

На влизане в заседанието на Централния съвет на партията Ахмед Доган коментира последните новини от парламента, където опозицията в лицето на ДСБ поиска президента Георги Първанов да освободи поста си, заради изнесената от комисията по досиетата информация.

„За нас този въпрос е деактуализиран отдавна – явно част от опозицията нямат с какво да се занимават и ровят в миналото”, каза Доган. На въпрос за твърдението на Иван Костов, че от досието на Георги Първанов липсвали страници, Ахмед Доган каза: „А от неговото лично досие липсва ли?... Не бих искал да коментирам”.

Въпреки резултатите на евроизборите, Доган очаквал и на тези избори да бъдат въведени ограничения, свързани с уседналостта, но предупреди останалите партии. „Очаквам подобен ход, но ще се учудят от крайните резултати – тези номера не са основа за изграждането на фундамента на демокрацията. Дори и да има забранителни или ограничителни принципи, все пак трябва да видим потенциалите върху картата – да не стане по-лошо и да върнем нормата за традиционното гласуване?!?”, заяви Ахмед Доган.

В ДПС очакват разширяване на присъствието си в местната власт след изборите наесен. Доган отказа конкретна прогноза като каза само, че чака сериозен ръст и разширяване на влиянието. Той подчерта обаче, че въпреки първата позиция на партията на евровота през май в 83 общини, ДПС няма да търси сега победа на всяка цена, ако няма силни и добри кандидати за местната власт.

За готвените анти-ДПС коалиции лидерът на партията каза, че анти-ДПС кампаниите вършат много добра работа на формацията. „Аз им благодаря – да продължат в същия дух, защото КПД-то се повишава и без много работа”, заяви Доган. Според него в общини като Кърджали трябва се търси консенсусен модел, защото обществото не било готово да приеме реалностите особено в смесените райони.