Доц. Велинов: Случаят с Руслан Терзийски се преекспонира
Доц. Велинов: Случаят с Руслан Терзийски се преекспонира / снимка: Sofia Photo Agency

Случая с арестувания психиатър Руслан Терзийски се преекспонира. Ако обвиненията се докажат, това ще значи край на кариерата му като съдебно-психиатричен експерт. Това каза доктор Владимир Велинов, началник на Клиниката по психиатрия и ръководител на програмата по съдебна психиатрия.

Срещу психиатъра Терзийски е повдигнато обвинение за изготвяне на невярно заключение. В момента Терзийски прави съдебно–психиатрични експертизи на свободна практика и е един от най-търсените експерти.

Обвинението срещу Терзийски е притеснително, коментира ще доц. Велинов и добави:

„Бих уронил престижa на професията, ако се докаже обвинението, защото сега има само една хипотеза. Все пак обвинението е обвинение. То е едната страна на процеса. От другата страна на процеса стои защитата. Когато съдът каже, да, Руслан Терзийски е виновен, тогава мисля, че престижа на професията би бил наистина засегнат.

Има ли натиск върху вас?

Този натиск е неизбежен.

В България има 450 специалисти, които се занимават с изготвянето на психиатрични експертизи. Само 10 души от тях са с диплома за съдебни експерти. В страната ни все още няма професионален контрол върху тази

дейност. Според статистиката 6 процента от пациентите с психиатрични заболявания са обществено опасни.