Антон Тонев
Антон Тонев / БГНЕС
Днес правим решителна стъпка към връщане на онази нормалност, която COVID-19 ни отне преди две години, наша отговорност е да подходим внимателно, за да не позволим да се върнат предишните ограничения. Това заяви доц. Антон Тонев в декларация от името на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. 

В текста се припомня, че от днес отпадат всички задължителни ограничителни мерки. „Макар и да е рано истински да се зарадваме, макар и да е рано да твърдим, че пандемията е в историята, можем да се поздравим“, каза доц. Тонев. 

В декларацията се отчита, че Националният оперативен план за справяне с COVID-19 е сработил и е дошъл моментът, в който е било взето отговорно решение за отпадане на извънредната епидемична обстановка. 

„Този план ни позволи да поемем контрол над разпространението на заболяването и да запазим капацитета на болниците, а в същото време да позволим на бизнеса да работи. При последната COVID вълна нямаше нито едно такова мракобесно затваряне на бизнеси“, каза доц. Тонев. По думите му, познанието ни за развитието и контрола на заболяването стават все по-ясни и всеобхватни, което дава възможност да започнем нов живот в нормалност, възстановявайки всички сфери, които са били засегнати. 

От днес, ако не носим маски, няма да бъдем санкционирани. От днес всички някога налагани ограничителни мерки остават само препоръчителни. В последния месец извървяхме път на постепенно разхлабване на мерки, за да можем сега заедно да вземем информирано решение, отбеляза депутатът. Той посочи, че същевременно се предлагат законови възможности, които да позволят на изпълнителната власт и на директорите на РЗИ да могат да реагират, ако "поведението" на COVID-19 налага това. „Маските и мерките вече са само препоръчителни и аз лично ви препоръчвам да продължите да носите маски на закрити обществени места – например, в градския транспорт, във връзка с вашата безопасност“, каза депутатът. 

Доц. Тонев отбеляза, че в името на плавния преход са били запазени мерките в подкрепа на бизнеса. По думите му, допълнителните заплащания на медиците и на медицинските работници, изиграли основната роля за справянето с пандемията, ще продължат и ще преминат в нова политика по доходите, която вече няма да бъде обвързана с наличие на COVID пандемия. 

Халил Летифов, в процедура по начина на водене, реагира на декларацията, като отбеляза, че председателят на парламента би следвало да се намеси, когато от трибуната се говорят фактологични неточности. „За това управление на пандемията българските граждани платиха с живота и със здравето си“, заяви депутатът. 
БТА