Доц. Пенка Тепавичарова-Романска: Фейслифтингът подмладява с 10-15 години
Доц. Пенка Тепавичарова-Романска: Фейслифтингът подмладява с 10-15 години / netinfo

С фейслифтинг може да се получи подмладяване от порядъка на 10-15 години, което да трае примерно 7 до 10 години. Това каза в предаването „Най-добрите лекари“ доц. Пенка Тепавичарова-Романска, специалист по пластично-възстановителна хирургия в Александровска болница. Тя обясни, че много често пациентите идват в болницата със списания, показват снимки на кинозвезди и казват, че искат да приличат на тях, но това не може да се получи само с фейслифтинг. Ето какво още каза доц. Романска пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: Какви са най-новите методи за разкрасяване в сферата на естетичната хирургия?

Доц. Романска: Най-новите методи клонят все повече към по-малко белези. Това са филърите, с които за съжаление могат да се коригират само малки дефекти по лицето. Във всички случаи обаче оперативното лечение се налага при жени над 45-50-годишна възраст, когато вече блефаропластиката, фейслифтингът, фронт лифтингът вече са необходими, при тези случаи корекция не може да бъде постигната само с филъри. С някои филъри за брадичката например и за скулите може, но резултатът няма да е толкова добър като при имплантите и оперативното лечение.

Водещ: Разкажете ни какво точно представлява блефаропластиката?

Доц. Романска: Блефаропластиката е операция за корекция на излишъка от кожа, както и за появата на мастни херниации или това, което жените наричат торбички по клепачите. Те се проявяват не само на долните, но и на горните клепачи и особено в медиалния край на окото. Тези херниации при горните клепачи се махат задължително, докато при долните клепачи новата тенденция е да не се махат, а да се тапицира с тази мазнина орбиталният ръб. Тъй като с възрастта мазнината атрофира и така очите хлътват навътре.

Водещ: Какво представлява възстановителният период, има ли болка?

Доц. Романска: Когато се оперират само горни клепачи, това се прави само с местна упойка, няма никаква болка, пациентът си отива един час след операцията. При долни клепачи с тази нова техника се работи върху костта и по тази причина не може да се работи с местна упойка. При тези пациенти престоят в болница е 24 часа. След това се съветват да не гледат телевизия 3-4 дни, да не четат вестници, за да няма умора в очите. На петия ден се свалят конците и това е всичко.

Водещ: Каква е цената на тази операция в България?

Доц. Романска: Много е индивидуално за всеки. Например за горни клепачи – 1345 лв. до 1700 лв., грубо казано, за долни от 1700 лв. до 2500 лв.

Водещ: Разкажете ни за фейслифтинга, на кои жени препоръчвате да се подложат на тази операция?

Доц. Романска: Фейслифтингът може да се приложи при младите жени, когато искаме да омекотим изражението. Млади – имам предвид 40-45-годишни. Попринцип към този вид процедури прибягват по-възрастните – над 50-55-годишните. Трябва да се знае, че не можем да ги върнем към вида им на 20-годишна възраст. Може да се получи подмладяване от порядъка на 10-15 години, което да трае примерно 7 до 10 години. Много често пациентите идват със списания, показват разни кинозвезди и казват: „Искам да приличам на тази или на онази“. Това не може да се получи само с фейслифтинг. Защото едно лице е съвкупност не само от кожата, мускулатурата, а и от израза на очите, формата на носа, големината и формата на устните, изразителността на брадичката. Препоръчително е обаче пациентите да носят снимки от по-младата си възраст. До това можем да се приближим, но не и до друго лице от списанията. Освен това жените трябва да имат реалистична представа за това какво е искат и кое е постижимо, след като хирургът им обясни какво и до каква степен може да бъде коригирано.

Водещ: Много жени с наднормено тегло се замислят за липосукция. До каква степен тази процедура може да промени тялото?

 

Доц. Романска: До известна степен. Липосукцията не е решение за наднормено тегло. Липосукцията е решение за моделиране на някои части от тялото, в които има натрупване на повече масна тъкан. Но не и за отслабване, това е погрешно, че с липосукцията можем да направим чудеса, да спестим диетите и нормалното хранене. Правила съм операции, с които се свалят  5-10 кг., но на лица от 100 кг. нагоре. Ако сте 50 кг. и искате свалите 5-10 кг. няма да е безобидно, ще има много сериозни рискове от различни усложнения. Но когато има натрупване примерно на мазнина под брадичката, което води до т. нар. двойна брадичка, бричовете, които изключително трудно се свалят с каквато и да е диета или в областта на коремната стена или в областта на дупето, тоест изолирани натрупвания в дадени места, това е добра индикация за липосукция.

Цялото интервю с доц. Тепавичарова може да чуете тук.