Доброжелателен и обективен е поредният доклад на ЕК за България
Доброжелателен и обективен е поредният доклад на ЕК за България / cнимкa: DarikNews
Доброжелателен и обективен е поредният доклад на ЕК за България
22677
Доброжелателен и обективен е поредният доклад на ЕК за България
  • Доброжелателен и обективен е поредният доклад на ЕК за България

България вече разполага с доклада на Европейската комисия за напредъка на страната ни по усвояването на евросредствата. Новината потвърди за Дарик секретарят на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз Юлияна Николова. Според нея текстът е обективен, правещ снимка на ситуацията в момента и определено доброжелателен.

„Има констатации на какво основание на какво са замразявани парите в България, какъв напредък е постигнат, къде сме по оперативните програми, къде сме по ФАР, ИСПА и САПАРД", каза Николова.

„Това, което може да се прочете между редовете, е, че има свършена определна работа и не само. По ИСПА е преструктурирана НАПИ, приет е закон за проверка на конфликт на интереси, поради което на България е разрешено да си плаща проектите. Разбира се, че остават замразени парите по ФАР и там се разбира за това какво не е свършено. Неизпълнено е замразените финансови средства по ФАР да се направи анализ на установените слабости. Това не е изпълнено, поради което тези средства по ФАР си стоят все още замразени", заяви още тя и допълни: „Това, което е направено след 31 юли, е, че за едната агенция такава справка е направена. Тя е изпратена в комисията, тя е удовлетворена. Очаква се завършването в най-скоро време и за другата агенция да бъде направена такава справка".

Каква е вашата лична оценка - този текст, който сте получили от Европейската комисия добра основа ли е за скорошно отблокиране на тези средства по ФАР?

Не съм сигурна, че не сме закъснели драматично.

Вие как определяте този доклад?

Доброжелателен. Това, което не може да се каже за миналогодишния, той е обективен, прави снимка на ситуацията, но е доброжелателен. Той не е доклад, а по-скоро информация. И тя е с наистина голямо доверие в българските власти в настоящия момент.