/ ThinkStock/Getty Images
Мъж намери дамска раница с огромна сума пари и важни документи в центъра на Смолян, намери собственичката и я върна. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Илия Савов от Смолян намерил дамската раница с портфейл с над 3000 евро, 1450 лв., дебитни карти и лична карта до сградата на пощата в града по време на зрелищното автомобилно шоу „Смолян рейс-2019“.

Търсят собственичката на 3000 евро, 1450 лева и документи в Смолян

След като издирил собственичката чрез фейсбук и медиите Илия уговорил да се срещнат в неделя в 12:00 ч. пред сградата на полицията, за да ѝ върне парите. Пред областната дирекция на МВР той върнал на жената крупната сума и документите в чантата. Няколко пъти той я помолил да преброи парите, но тя категорично отказала.

„Не вярвах, че ще ми върнат парите. Благодаря на Илия. Той е достоен човек и ми върна вярата в доброто“, каза жената, която даде на Илия 100 лева. Той от своя страна каза, че веднага ще ги дари за благотворителната кауза на „Смолян рейс“ - за операция на млад мъж, за да проходи.

Мечтата на Илия е да ремонтира банята в общинското жилище, в което живее, както и да има семейство, за което да се грижи. Дори и за миг не би си помислил да присвои парите, въпреки че много хора му се чудели защо не ги задържи за себе си, а ги връща.

30-годишният мъж благодари на Община Смолян за помощта, която му оказват, както и на други добри хора.

Това е вторият случай, в който Илия намира изгубено портмоне. В края на ноември миналата година до бившето кино „Дружба“ в Смолян той открил портфейл с 1000 евро и лева, намерил собственичката, а тя от своя страна го почерпила с шоколад.

Илия е сирак, израснал в дом. Той не търси и благодарности, смята че е постъпил честно и справедливо по човешките закони.
Агенция "Фокус"