До средата на януари трябва да са налице убедителни промени в конституцията
До средата на януари трябва да са налице убедителни промени в конституцията / снимка: БГНЕС, архив

Ако пропуснем възможността да направим промените в Конституцията навреме и убедително, това ще бъде провал за страната. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю пред Дарик, като едновременно с това изрази надежда, че националната отговорност ще надделее и едни убедителни промени в основния закон ще станат факт поне до средата на януари, преди мониторинговия доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка.

Получихме силна подкрепа за реформата от изключително авторитетен международен орган - Венецианската комисия, която заяви, че тази реформа е изключително необходима  и основополагаща по отношение на независимостта на съда, каза министърът.

Иванов допълни, че Венецианската комисия даже препоръча и нейното разширяване. „Това вдига топката високо, работа на парламента да я отиграе добре преди януарския доклад на ЕК, като приеме убедителни промени в Конституцията, които наистина да отговарят на проблемите, отбелязани от българското общество и европейските ни партньори и формулирани и в становището на Венецианската комисия. Само така България ще покаже и на собствените си граждани, и на партньорите си в ЕС, способност да реши проблемите си с правосъдието - не веднага, не еднократно, но с перспектива да се придвижи напред и един ден да излезе от този мониторинг”, каза още той.

През тези 8 години периодично правихме опити да излезем от мониторинга по друг начин  - със сценични ефекти, дим и пушек. В момента има изключително ясна политическа възможност и от нас зависи дали ще успеем да я отиграем добре, това ще бъде много важен капитал в посока на излизане от мониторинга, посочи правосъдният министър.

Христо Иванов за пореден път обясни и защо реформата в механизма за управление на съдебната власт е толкова важна за качественото и обективно правосъдие:

„Когато хората поставят въпроси за ефективността на едно или друго разследване, без значение дали за избори, обществени поръчки, за целия ни обществен живот, те трябва да знаят, че това зависи от наличието на мотивирани и обучени хора, които си вършат работата. А в рамките на съдебната власт това зависи от Висшия съдебен съвет - ако има корумпирани хора в съдебната власт, в съда и прокуратурата, работа на ВСС е да им търси отговорност е ВСС, пак съветът гарантира правилния подбор на кадри, обучението, заедно с Националния институт на правосъдието, и т.н. В крайна сметка, от ВСС, не изключително, но в много голяма степен зависи  добрата работа на  институциите на съдебната власт”.

Министърът коментира, че дори и по отношение на актуалния въпрос за разпространените в медиите записи на съдийките Янева и Ченалова, най-важното е правилната институционална реакция - тя има значение не само за решаването на даден конкретен казус, но и заради сигнала, който излъчва за работата на институциите и за това, че има кой да потърси отговорност за всяко нарушение. 
„Когато днес аз настоявам за проверка по тези записи, за да отсеем зърното от плявата, това именно е поредният опит да видим институционална реакция - независимо от резултата. Стига той да е обществено убедителен - това ще прати важен сигнал по места, че отговорност има, има кой да я потърси”, каза Иванов.

„Ако си свършиш работата и не си направил нищо нередно  както се надявам да се окаже най-накрая, всичко е наред, но ако има нещо нередно трябва да се потърси отговорност. Ето в този микромомент, в който е ясно, че има кой да потърси отговорност, да провери фактите, да не ги замита под килима - това е момента, в които всички тези ситуации почват да намират своето решение”, поясни той.

Много е важно как този ВСС ще се справи с проблема, включително и с изкушението за замитане под килима, което у нас е доста силен рефлекс - ако достатъчно дълго време се правиш на ударен - нещата заглъхнат. Но в по-дълъг период от време това винаги се оказва недалновиден ход, коментира министърът и даде пример именно с избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС), който навремето предизвика голям скандал , обобщи още по случая ресорният министър.

В момента всякакви опити да се замажат нещата, включително и като се въвличат премиерът и международното положение, не правят никаква услуга на никого, само издават нервност, каза Иванов.