До половин година КАТ въвежда глоби с електронен фиш
До половин година КАТ въвежда глоби с електронен фиш / БГНЕС

Две трети от шофьорите, които са заснети от камерите на КАТ като нарушители, на са се явили, за да получат наказателните си постановления, съобщиха от Охранителна полиция. Най-късно от юни КАТ започва да изпраща електронните фишове на нарушителите с обратна разписка. Ако водачът има възражения, може да ги предяви в 14-дневен срок.

От 280 хиляди заснети от камерите, до момента пред гишетата на КАТ са се явили само 100 хиляди, съобщи комисар Алекси Стратиев от КАТ-Пътна полиция. С приемането на новия закон, от МВР се надяват да увеличат процента на хората, които ще бъдат глобявани след като са извършили нарушение на пътя.

Най-късно до шест месеца КАТ ще въведе системата за електронния фиш. Той ще бъде изпращан на адреса на нарушителя с обратна разписка. Ако човека не бъде открит, ще се пристъпва към принудително събиране на вземанията.

„Абсолютно недостатъчни са тези 15 камери, но се надяваме още повече, че с този проект се добави един фонд за безопасността на движението. Ако фондът не се задейства, тази система може да се изгради в рамките на около 30 години. Ако този фонд се задейства, смятаме, че в рамките на 3-4 години ще имаме абсолютно съвременна система за контрол", заяви още Стратиев.