До месец ВАС ще се произнесе по казуса Веселин Пенгезов
До месец ВАС ще се произнесе по казуса Веселин Пенгезов / Sofia Photo Agency, архив
До месец ВАС ще се произнесе по казуса "Веселин Пенгезов"
39451
До месец ВАС ще се произнесе по казуса "Веселин Пенгезов"
  • До месец ВАС ще се произнесе по казуса "Веселин Пенгезов"

Върховният административен съд ще се произнесе в едномесечен срок по жалбата на бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Той беше отстранен от поста си с решение на Висшия съдебен съвет през януари, след като стана ясно, че дъщеря му се е възползвала по неправомерен начин от имот край морето.

Прокуратурата твърди, че Пенгезов с бездействието си е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Магистратът е дал пари на дъщеря си, с които тя да закупи имота в Приморско, но въобще не се е поинтересувал за сделката и защо Ана Пенгезова има нужда от земя край морето.

От своя страна защитата на бившия председател на САС пледира пред съда, че не следва Пенгезов да носи отговорност за действия, осъществени от пълнолетен член на неговото семейство, още повече, че става дума за гражданско-правна сделка.

Адвокат Деница Трендафилова: „Претендира се за остър негативен обществен интерес. Такива данни в производството не са събрани. Напротив, от всички разпитани свидетели се установява, че по никакъв начин съдия Пенгезов не е използвал своето служебно положение, за да злепостави съдебната власт или по някакъв начин да провокира отстъпването право на строеж".

В средата на миналата година етичната комисия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу петима магистрати по т.нар. имотен скандал в Приморско. Техни роднини бяха получили право на строеж там като крайно нуждаещи се. Сред разследваните беше и Веселин Пенгезов. До месец съдът ще прецени дали неговото уволнение от ВСС е било законосъобразно или не.