До месец приключва разследването по „Лиани”
До месец приключва разследването по „Лиани” / снимка: DarikNews

Предварителното производство, образувано в Софийска градска прокуратура по разработката "Лиани" на ДАНС за незаконно финансиране на ДПС, продължава да се разследва по три направления. През ноември са дадени допълнителни указания за още проверки. Работи се и по още няколко такива разработки. Това обявиха депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев след среща със заместник градския прокурор на София Роман Василев. Двамата разговаряха с него, за да проверят има ли прокурорски чадър над разследването за незаконното финансиране на ДПС. Богдана Лазарова с още информация.

Незаконното финансиране на ДПС продължава да се разследва по три направления – прокуратура, МВР и ДАНС, обясни Димитър Абаджиев .

„Даже ноември 2008 година са дадени допълнителни указания от СГП за допълнителни проверки, които да се извършат. Така че твърденията, че няма данни за незаконно финансиране на ДПС, са неточни и неверни. Ние ще поискаме информация от МВР, НСБОП където продължава част от работата”, добави още Абаджиев.

Депутатите ще изискат от бившата служба ГДБОП в МВР допълнителни документи за механизма, по който Министерството на околната среда и водите е източвано чрез отклоняване на средства по проекти, обясни Яне Янев и допълни:

„Основна част от материалите са в НСБОП. Те касаят схеми за незаконно финансиране и по-точно източване на определени суми от съответни обекти на въпросната институция. ДАНС продължава да събира информация, прокуратурата – също. Ние очакваме съвсем скоро, в рамките на месец, нещата да бъдат приключени с постановление, но ние имаме уверението, че освен тази разработка "Лиани" има и други разработки, които касаят висши държавни чиновници”, каза още Яне Янев.