До лятото 100 училища придобиват статут на защитени
До лятото 100 училища придобиват статут на защитени / netinfo

Училище, което отстои от най-близкото друго учебно заведение на не повече от 20 км. в равнинен район и в него има поне 10 ученици, ще има статут на защитено, това стана ясно от думите на просветния министър Даниел Вълчев на заседание на образователната комисия в парламента.

Правилно е това разстояние да се преизчислява, в зависимост от релефа на населеното място, например в Родопите, отбеляза министърът. От ведомството вече са внесли в НС необходимите поправки в Закона за народната просвета за въвеждането на такъв статут на някои училища. Очаква се статут „защитено училище” да придобият около 70 училища в страната, а през лятото да станат около 100, посочи министърът.

"Вече едно училище, което отстои на 20 км. от всяко друго училище, и в него учат поне десетима ученици, които би тярбвало да пътуват, ако него го няма, има статут на защитено", обясни Вълчев.

Защитените училища няма да могат да бъдат закривани, независимо от становището на общинските съвети и от това на министъра на образованието и науката, освен ако след време не отговарят на критериите. Тези училища ще получават допълнително финансиране от държавния бюджет, каза още министър Даниел Вълчев. Предвижда се всяка година кабинетът да прави списък на защитените училища в страната, който ще се актуализира. Той съобщи, че за миналата година са били закрити 129 училища в страната. От тях 117 са общински, а 19 са държавни.