До края на юли в България ще бъде създаден потребителски център
До края на юли в България ще бъде създаден потребителски център / снимка: Sofia Photo Agency

До края на юли в България ще бъде създаден потребителски център, чрез който могат да се разрешават проблеми със закупени стоки и услуги в рамките на Европейския съюз. Това обяви европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева в Благоевград.

Потребителските центрове се финансират от Европейската комисия. Като финансирането е различно за старите и новите страни членки на съюза. Новоприетите страни получават 70% финансиране, а старите членове на съюза 50%.

„Чрез тези центрове ние можем да окажем натиск на нашия пазар да свали цените”, заяви Меглена Кунева.

Чрез подобни центрове се дава възможност на потребителите да си гарантират защита при закупуването на некачествени стоки от други страни в рамките на ЕС.

Центровете се създават в рамките на „Стратегията за развитие на политиката на защита на потребителите 2007 – 2013 година”.

Меглена Кунева още обяви, че очаква до 7 години да бъде приета и „Директива за потребителския кредит”, чрез която ще може да се погасява кредита на равни вноски без получателят да бъде санкциониран за това. Друга директива, която би помогнала за развитието на туризма в България е тази за „Временното използване на чужда недвижима собственост”, обяви още Меглена Кунева.

Други новини от Благоевград