До края на годината ще сменят всички шефове в БАН
До края на годината ще сменят всички шефове в БАН / снимкa: Sofia Photo Agency
Сменят всички шефове в БАН
27321
Сменят всички шефове в БАН
  • Сменят всички шефове в БАН

До края на годината ще бъдат назначени нови директори във всички институти на Българската академия на науките. Това заяви главният научен секретар на академията Стефан Хаджитодоров. По думите му това е част от реформата, която предстои в БАН. Той категорично отрече появилата се информация, че вече има освободени директори и че веднага започва избора на нови такива.

Запазването на някои звена в БАН, както и сливането на други е причината за избор на нови директори на институтите на академията, заяви Хаджитодоров и допълни: „И в двата случая ще има първо атестиране на учените, които остават да работят в тези звена. След проведената детайлна атестация ще се прецени кои учени не отговарят на критериите за работа в тези звена и кои ще бъдат освободени. След това е естествено в звената да бъдат проведени нови избори за директори. Съвсем не е ясно дали старите директори няма да бъдат преизбрани пак".

Изборът на директори ще започне първо в звената, които се сливат, а след това ще продължи с тези, които се запазват. С освободените средства от съкратените учени пък ще бъдат въведени новите схеми за заплащане на труда в БАН: „Просто да има по-тясно обвързване между резултатите от научно-изследователската дейност и размера на заплащането, което ще получават съответните научни сътрудници".

В момента на Общото събрание на академията текат дискусиите около конкретните решения кои институти се сливат и кои се запазват.