До края на годината отпускат пари за проводимостта на реките
До края на годината отпускат пари за проводимостта на реките / DarikNews
Очаквам до края на годината правителството да отпусне средства на общините за осигуряване на проводимост на речните корита. Това съобщи в Цар Калоян вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем. Тя бе в лудогорското градче за отбелязване на една година от опустошителното наводнение, отнело осем човешки живота, разрушило частично или изцяло близо една трета от къщите, унищожило 70 процента инфраструктурата на града и съседното село Езерче.

С второто пришествие сравни наводнението в Цар Калоян 90-годишният отец Иван по време на днешния молебен в памет на жертвите и за бъдещето на града и неговите жители. Последва и мюсюлмански ритуал, отслужен от районния мюфтия на Разград Мехмед Аля. Кметът на общината Ахмед Ахмедов призова днешната дата да се помни като ден на признателност към хората с добри сърца, подобен надпис е поставен на паметника на дарителите в Цар Калоян.

За церемониите в пострадалия преди година град дойдоха вицепремиерът Емел Етем, четиримата депутати от ДПС от Разградски регион, шефове на институции, помагали за възстановяването на града. Етем посети ремонтиращата се детска градина и съседното село Езерче, което също бе наводнено преди година. Тя коментира, че на 6 август 2007 г. Министерството на извънредните ситуации е реагирало абсолютно адекватно, похвали и местната власт за бързите решения. Етем допълни, че подкрепя препоръките, които експерти и управата в Цар Калоян отправиха към държавата.

„Нов анализ на хидросъоръженията, на вместимостта на реките и водни басейни с оглед на глобалната промяна на климата, мерки за изграждане охранителни канали за регионите с голям водосбор са мерки в компетенцията на МРРБ и МОСВ”, обясни тя. Министърът допълни, че очаква до края на годината правителството да отпусне средства за осигуряване на проходимост на речните корита.

Емел Етем каза още, че средства за превантивните дейности общините могат да получат и от оперативните програми, както и от заеми от международни институции, какъвто опит вече има по отношение на ерозийните процеси по крайбрежието на Черно море и Дунав.