До края на 2008 г. ще бъде въведен телефон 112 в страната
До края на 2008 г. ще бъде въведен телефон 112 в страната / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Единният спешен телефонен номер 112 ще стартира в цялата страна до края на 2008 година, съобщи зам.-министърът на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии Валери Николов при откриването на Международен семинар по темата.

Европейската комисия вече е започнала процедура срещу България заради забавянето на проекта и ако страната не е готова до догодина, ще бъде санкционирана.

Има постигната договореност между държавата и мобилните оператори за въвеждането на спешния номер 112, съобщи за Дарик Стоян Граматиков от Министерство на държавната политика при бедствия и аварии.

Предстои изграждането на пет центъра в Русе, Варна, Пловдив, Бургас и Монтана, както и разширение на открития на 7 юли тази година център в София.

Според Граматиков страната ни е заключително закъсняла, тъй като ангажиментът ни е бил с краен срок 2006 година.

Вчера Пиърс О`Донахю, посланик на еврокомисаря Вивиан Рединг заяви, че има вероятност ЕК да санкционира България заради забавянето на проекта.

Комисията вече е открила процедура срещу страната ни с продължителност от осем месеца до една година. Надявам се, че за това време ще сме въвели номера и ще избегнем санкцията, заяви Граматиков.

За целта ще се ползват оптичната мрежа на Държавната агенция по информационни технологии, внедрена в 19 областни центрове. Престои изграждането й в още девет града, заради което ще са необходими 20 милиона лева.

Заместник-министър Валери Николов не се ангажира с мнение колко ще струва целият проект.