До две седмици ще е ясно с колко ще поевтинеят лекарствата
До две седмици ще е ясно с колко ще поевтинеят лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До две седмици ще е ясно с колко ще поевтинеят лекарствата, заплащани от здравната каса. За целта в този срок всички производители ще представят офертите си за отстъпки в цените на медикаментите. Това съобщи здравният министър Стефан Константинов след среща с представители на фармацевтичния бранш. Той обаче не се ангажира какъв може да е процентът на поевтиняване.

По думите на здравния министър ще се търсят още варианти за намаляване цените на медикаментите. „До две седмици производителите на лекарства ще дадат новите си оферти за отстъпки към здравната каса, които ще се съобразят с бедния български гражданин. По този начин ще се спестят средства на здравната каса, които ще могат да се използват за други цели или за купуване на още повече лекарства, за да може всеки нуждаещ се да има”, обясни Константинов.

Според председателя на Асоциацията научноизследователските фармацевтични производители Деян Денев отстъпките при напълно заплащаните от касата препарати могат да са между 5 и 10%. „Със сигурност могат да се предоставят отстъпки, валидни само за България, без те да засягат пазарите в други държави. В момента става въпрос за напълно платени продукти. По този начин те ще могат да стигнат до повече пациенти”, изтъкна той.

От своя страна изпълнителният директор на „Софарма” Огнян Донев, който също присъства на срещата, обеща, че до три дни неговата компания ще предложи отстъпки в цените. Той отхвърли твърденията, че фирмата му осъществява дъмпинг. „Ресурс от българския потребител на лекарства на „Софарма” не се използва за поддържане на ниска цена на друг пазар. Затова се използва именно ресурс, който се генерира на външен пазар”, уточни той. Донев каза още, че под 3% от средствата заплащани от здравната каса са за лекарства на „Софарма”.

 

Подробности за проекта "Най-добрите лекари в София" може да прочетете тук.