До две години въвеждаме електронната здравна карта
До две години въвеждаме електронната здравна карта / netinfo

До 2009 година се очаква да бъде въведена електронна здравна карта за всички здравноосигурени лица в България. Това заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Първата електронна рецепта бе издадена и изпълнена в град Сливница в рамките на пилотния проект за електронна здравна карта.

В следващите три месеца всички 1000 пациенти, които участват в пилотния проект, ще представят при преглед и в аптеката електронната си карта, върху която се записва информация за съответната рецепта.

През този период ще бъде направен и мониторинг, който да покаже в каква насока и в какви темпове може да се премине към въвеждане на електронната карта за всички български граждани. Общата стойност на проекта е около 500 000 евро.

На демонстрацията на първата електронна рецепта присъства и министърът на държавната администрация Николай Василев, който съобщи, че двете министерства стартират съвместна обществена поръчка. Пускаме съвместна обществена поръчка за следващите две насоки в развитието на електронното здравеопазване. Това са националният здравен портал и електронно досие на пациента, в което ще включим всички държавни служители в страната, обясни министър Василев.

По думите на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски най- вероятно България ще е първата страна в Източна Европа със система за електронно здравеопазване.