До дни ще е готов електронният регистър за имотите
До дни ще е готов електронният регистър за имотите / netinfo

Електронният регистър за имотите вече е готов и до дни се очаква да заработи в София и още десет големи градове. Така ще може в реално време да се проверява собствеността върху недвижимото имущество.

До регистъра постоянен достъп ще има Агенцията за държавни вземания и по-лесно ще се пристъпва към запор на имоти на длъжници. Това съобщи главният директор на Главна дирекция „Публични изпълнители” в агенцията Станислав Христов.

В момента най-много време отнема проверката на собствеността. Понякога тя продължава повече от три месеца, което съвпада със срока за обжалване.

В момента за да се получи информация за имотното състояние на длъжниците, публичните изпълнители изпращат запитвания до десетки институти. Сред тях са банки, КАТ, служби по вписванията. Преди да пристъпят към запор на сметки, имоти или движимо имущество, те трябва да получат потвърждение за притежаваното, а това отнема много време.

Работата на публичните изпълнители ще се улесни, ако има единна електронна система. В Ирландия и Финландия действат такива системи, в които е отразено всичко, което един човек притежава и с едно влизане в нея се прави пълна проверка на длъжника.