До дни изправят пред съда извършителите на атентата в Сарафово
До дни изправят пред съда извършителите на атентата в Сарафово / снимка: БГНЕС
До дни изправят пред съда извършителите на атентата в Сарафово
88254
До дни изправят пред съда извършителите на атентата в Сарафово
До дни изправят пред съда извършителите на атентата в Сарафово
  • До дни изправят пред съда извършителите на атентата в Сарафово
  • До дни изправят пред съда извършителите на атентата в Сарафово

България знае кои са терористите от Сарафово и кой е поръчителят на атентата. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев след срещата му с президента на Държавата Израел Реувен Ривлин.

До 15 юли внасят в спецсъда обвинителния акт за атентата в Сарафово

"Въпрос на дни е извършителите и организаторите на атентата в Сарафово през юли 2012 година да бъдат изправени пред съда", подчерта държавният глава.

По думите му България и Израел полагат и действат заедно с всички усилия, така че трагедии като терористичния акт на летището в Бургас да не се повтарят.

ФБР поиска помощ в разследването на атентата в Бургас

„Никой от нас няма да се успокои, докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 година. Това ще се случи много скоро, имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни", заяви още Плевнелиев.

„В този момент, в първите часове на шока на мястото на трагедията бяха българският президент, българският министър-председател и около десетина министри. Въпреки че мерките за сигурност в минутите и часовете след терористичен акт не позволяват на държавния глава, на министър-председателя да са там - ние го направихме и бяхме там от сърце, за да помогнем на своите най-добри приятели в един труден и тежък момент, който изстрадахме заедно", каза държавният глава.

Той подчерта, че никога няма да забрави срещата му с ранените в болницата. „Премиерът на България направи същото. Държавата Израел реагира на секундата, като изпрати самолети, екипи и заедно постигнахме чудо. От една страна делото на терористите не успя - не ни уплашиха, скрепиха нашата дружба. Не намалиха броя на туристите от Израел в България - напротив, показахме, че заедно можем да се изправим срещу тях и увеличихме броя на туристите от Израел към България", подчерта президентът.

„Второто беше, че тези терористи ни сплотиха, за да тръгнем по техните следи и колкото да са креативни, и колкото да са маскирани, и колкото да са интелигентни, двете държави заедно, с помощта на световната антитерористична коалиция - техните служби, ние знаем кои са извършители и ще ги изправим пред съда. Знаем и тези, които стоят зад тях и те ще бъдат изправени пред съда", каза още Росен Плевнелиев.