До дни изписват пострадалата в Пирин жена
До дни изписват пострадалата в Пирин жена / снимкa: Sofia Photo Agency

До няколко дни ще изпишат пострадалата в Пирин алпинистка, съобщиха от Института за спешна медицинска помощ „Пирогов".  23-годишната жена е настанена в Клиниката по неврохирургия. Тя няма фрактури на крайниците и гръбначния стълб.

Раната на челото й е обработена и момичето получава антибиотици срещу евентуална инфекция. Има черепно-мозъчна травма, но няма черепни фрактури.

Момичето пострада при преход в планината Пирин. Тя самата отчита грешката, че не е имала котки на краката. Жената и приятелят й са се подвели по прогнозата за времето в ниските части, но при над 2000 м нещата са изглеждали по друг начин.

Спасителните действия започнаха на 2 декември, след като в централата на ПСС постъпи сигнал за пострадала жена недалеч от ръба "Кончето". Обадил се нейният спътник, който съобщил по телефона, че жената се е подхлъзнала по заледените скали и се е спряла около 200 м по-надолу, с множество травми и в тежко състояние. Мъжът е останал при нея. По-късно батерията на телефона му падна и връзката с него беше прекъсната.