До 6 години затвор за неверни данни за кредит
До 6 години затвор за неверни данни за кредит / снимка: БГНЕС

До 6 години лишаване от свобода грозят лица, които представят неверни сведения с цел да получат кредит. Това предвиждат новите изменения в Наказателният кодекс. В момента наказанието за такова престъпление е до една година затвор. Заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева уточни, че допълнителна санкция към престъплението ще бъде и глоба от 1000 до 5000 лева.

В момента глобата за подобно престъпление е от 1000 до 3000 лева. Машева допълни, че завишаването на санкциите е продиктувано и от факта, че подобни престъпления, свързани с получаването на кредит, са зачестили драстично в последно време. По думите й не става дума за антикризисна мярка:

Даниела Машева: „В момента разпоредбата се касае когато целят подучване на облекчени условия за кредитиране. Немалко са случаите, когато не се касае само да получи облекчени условия, а изобщо да получи кредит, които статистиката показва, че са много. Поради това изрично изискване, да се касае за облекчени условия, пак не можем да търсим наказателна отговорност срещу тези лица. Не е антикризисна мярка. Просто наистина в последните години тези деяния са много на брой".

Промените в НК включват и завишени наказания за престъпления срещу и извършени от полицаи, както и за престъпления срещу деца.