До 5% да отделят общините за местен фонд „Бедствия и аварии”, иска Етем
До 5% да отделят общините за местен фонд „Бедствия и аварии”, иска Етем / netinfo

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем призова всяка община да отдели от своя бюджет между два и пет процента за създаване на местен фонд за възстановителни действия при бедствия и аварии. Това стана по време на Петата годишна среща на местните власти в курорта „Албена”.

За начало на изграждането на тези фондове могат да послужат 10-те милиона лева, отпуснати от правителството на общините през юли тази година, обясни Етем. Средствата, събрани в тези общински фондове, могат да се използват в бедствени ситуации, ако такива не настъпят, с решение на общинските съвети парите могат да се използват за други цели, подчерта вицепремиерът.

Тя допълни, че България е застрашена от всички възможни бедствени събития, влизащи в световния класификатор на ООН. Там те са 76, а у нас са възможни 72. Затова Емел Етем призова за сформиране на доброволни отряди във всички градове и села и похвали Бургас, че там вече има 4 такива отряда.

Във връзка с телефон 112 Етем обяви, че от телефона ще се изнесат сигнали до всички общини.

528 са селата в България, в които няма стационарни телефони и в случай на криза връзката със 112 е трудна. Призовавам всички кметове да искат от БТК стационарни телефони, каза още вицепремиерът.