До 15 дни ще се изплащат болничните
До 15 дни ще се изплащат болничните / netinfo

Изплащането на паричните обезщетения за болест ще става в срок от 15 работни дни от постъпването на болничните листове в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), реши правителството.

Кабинетът одобри промени в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Пропорционално на намаляването на срока за изплащане са променени и всички други срокове в наредбата. Досегашният 14-дневен срок, в който териториалното поделение на НОИ трябваше да уведомява осигурителя за липсващи или нередовни документи с оглед да се отстранят нередностите, се намалява на седем работни дни и се въвежда срок от седем работни дни от датата на уведомяването, в който работодателят е длъжен да отстрани нередностите или да представи липсващите документи. С измененията се предвижда още от 1 април тази година НОИ да превежда вече не веднъж, а два пъти седмично дължимите суми по банковите сметки на лицата.

С други промени в документа се уточняват сроковете, в които осигурителите следва да представят необходимите документи (болнични листове, молбите-декларации за изплащане на парични обезщетения,декларациите за лична банкова сметка и други) в съответните териториални поделения на Националния осигурителен институт, както следва:

- от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения -за всеки календарен месец не по-късно от два дни след деня на изплащане на дължимите възнаграждения или на част от тях, а когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени - не по-късно от два дни след последния ден на месеца, през който е извършено начисляването;

- от самоосигуряващите се лица - не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.

Намалява се и срокът за представяне на болничните листове за временна неработоспособност, настъпила след прекратяване на осигуряването, от десет дни - на пет работни дни.