Дните на държавата са преброени, твърди Сергей Станишев
Дните на държавата са преброени, твърди Сергей Станишев / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Илияна Йотова пред „Седмицата”: Това е национален протест срещу мизерията
61447
Илияна Йотова пред „Седмицата”: Това е национален протест срещу мизерията
Репортаж на Калина Донкова
  • Илияна Йотова пред „Седмицата”: Това е национален протест срещу мизерията
  • Репортаж на Калина Донкова

В своя доклад, който изнесе пред над 700 делегати на заседанието на 48-мия конгрес на Българската социалистическа партия в зала 1 на НДК, лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че във всеки един момент народният гняв може да помете всяко едно правителство.

По думите му в последните години сме станали свидетели на най-различни граждански недоволства - за природата, за правата на майките, а сега и за цените на тока и се обърна към протестиращите с думите: „Вие не сте сами! Решение има!".

На заседанието социалистите обсъдиха актуалната ситуация в страната и приеха декларация за участие в предстоящите парламентарни избори, както и декларация за развитие на пряката демокрация. Като главна цел от левицата си поставиха да предложат нова политика и конкретни ангажименти към хората. Освен начертаване на конкретни стъпки за спечелване на изборите през лятото, социалистите приеха и промени в устава на партията.

Именно промените в устава доведоха до разногласия сред делегатите на конгреса. Промяната предвижда да се върне старият режим и Националният съвет да утвърждава кандидатските листите. Така на практика ръководството ще може да връща по своя преценка листите на областните структури, а ако не се стигне до консенсус до датата на регистрация на листите, партийната централа ще ги реди.

Дните на държавата са преброени твърди Сергей Станишев
netinfo

Според лидера на червените днес БСП има ново, много по-добро самочувствие и се похвали с широка международна подкрепа. Той изложи и предизборната платформа на партията, като отбеляза, че вижда партньорите на БСП в ляво и център: „Преди година никой не пожела и да чуе нашата амбициозна и не по-малко радикална заявка за властта, защото тогава никой не гледаше сериозно на нашите шансове да спечелим изборите. Сегашният проект за политическа рамка: данъчна реформа, въвеждане на данъчен модел за финансиране на системата на здравеопазването, връщане на предишните норми за възраст при пенсиониране, държавни инвестиции в създаването и привличането на високотехнологични производства, възраждане и насърчаване на земеделските, трудовопроизводителните и потребителските кооперации. Държавни стимули за учение и за първа работа и административна реформа. Държавни стимули за откриване на нови работни места. Рестартиране на проекта „Белене".

Станишев коментира и управлението на ГЕРБ: „Разбита държавност, икономика на изкуствено дишане, опоскана хазна. 35% обедняване по официални данни, над 400 000 официални безработни. ГЕРБ извадиха България от Европа и я вкараха в най-диво Средновековие. България на колене. Дните на нашата държавност и на нашата нация са преброени при тази посока".

Темата за лидерството не бе повдигната отново на заседанието на конгреса, след като на заседанието миналата година Георги Първанов се изправи срещу Станишев, но в последния момент се оттегли.

Дните на държавата са преброени твърди Сергей Станишев
netinfo