Днес е втората задължителна матура за зрелостниците
Днес е втората задължителна матура за зрелостниците / снимка: Sofia Photo Agency

Днес е втората задължителна матура за зрелостниците. Те ще се явят на държавен изпит по избран от тях предмет. 13 са учебните дисциплини, от които можеха да избират абитуриентите.

Минути преди 8 сутринта в сградата на просветното министерство журналист, избран чрез жребий, ще изтегли номерата на изпитните варианти, по които ще работят зрелостниците.

Всички изпити ще са с продължителност 4 астрономически часа. Милка Коджабашиева, директор на дирекция „Координация иконтрол в средното образование” напомни, че всеки изпитен комплект съдържа тестова книжка, лист за отговори, към който е и идентификационната бланка, на която учениците ще внасят личните си данни и свитък за отговори, предназначен за свободните отговори на учениците.

Най-много ученици са изявили желание да се явят на матура по география – 24 хиляди. На второ място е математиката – 13 хиляди. Най-малко абитуриенти ще явят на матура по италиански език – едва 145. Всички зрелостни изпити са под формата на тест, а максималният брой точки е 100.