Днес е хубав ден за българската дипломация
Днес е хубав ден за българската дипломация / netinfo
Днес е изключително хубав ден за българската дипломация. По развръзката с казуса в Либия и завръщането на медиците в България постигнахме успех основно с методите на дипломацията. Това заяви в специално интервю за Дарик вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Зад този резултат стоят много усилия и доста безсънни нощи, сподели Калфин в ефира на Дарик. Последните две нощи на преговорите с Триполи бяха от изключително значение, но те доведоха до конкретно решение след натрупване на много усилия на много месеци назад, обясни вицепремиерът.

Благодарни сме за подкрепата и активния ангажимент на Франция, Франция изигра изключително важна роля, подчерта Калфин. Той открои и решаващата роля за развръзката на всички партньори от ЕС, португалското и френското председателство на ЕС, както и Лондон и САЩ.

Намесата на президента на Франция Никола Саркози и на г-жа Сесилия Саркози беше изключително рискова от медийна гледна точка, но този риск се оправда. Именно поради изключителната роля на г-жа Саркози, както и участието на еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер се стигна до положителния изход, заяви още Ивайло Калфин.

И Либия, и ЕС, и България си отвориха широко вратата за активно сътрудничество – решението е от полза за всички страни, обобщи вицепремиерът и министър на външните работи.

Чуйте цялото интервю с вицепремиера Ивайло Калфин четете тук