Днес е балотажът на президентските избори
Днес е балотажът на президентските избори / netinfo

Днес се провежда балотажът на четвъртите подред избори за президент на Република България. В него участват президентски двойки Георги Първанов и Ангел Марин и Волен Сидеров и Павел Шопов. Избирателните секции бяха отворени за гласуване в 6 ч тази сутрин. Официално изборният ден продължава до 19 ч a са.

Гласуването остава с лична карта, която ще се предава на съответния член на Секционната избирателна комисия, който след удостоверяване на личността на избирателя ще му предаде интегралната бюлетина в разгърнат вид, за да се види, че никой не е отбелязал нещо върху нея. Избирателят гласува, като поставя в квадратчето на избрания от него номер на кандидат президентска двойка един от трите препоръчителни знака – хикс, ограждане на цифрата, и зачеркване с отметка. Всеки допълнителен знак върху бюлетината ще я направи невалидна. Ако при попълването на бюлетината бъдат допуснати грешки, избирателят има право да получи само още една, а сгрешената се взима от избирателната комисия и върху нея се пише, че е невалидна. След гласуването избирателят сгъва бюлетината веднъж надлъжно и веднъж напречно и я пуска в изборната урна.

От Цик съветват гражданите да не бързат да пускат бюлетината в урната преди да са поставени двата печата, защото бюлетина без два печата на секционната избирателна комисия също е недействителна. За да се избегне вероятността от разгъване на бюлетината, се препоръчва гражданите да я прегънат добре, дори да притиснат ръбовете с химикалка. Избирателите, които са подали заявление за гласуване по настоящ адрес, ще могат да гласуват в секцията си по настоящ адрес и на балотажа. Тези, които са получили удостоверение за гласуване на друго място, ще могат да гласуват в посочената от тях секция, но ще могат да дадат своя вот на втория тур и в секцията по постоянен адрес.

6 305 избиратели ще празнуват рожден ден в деня на балотажа на президентските избори. 1 963 души са навършили 18 години между първия и втория тур на президентските избори и за първи път са включени в избирателните списъци заднешния ден. На самия ден на балотажа 18 години навършват 268 души и също ще могат да гласуват за първи път. В избирателните списъци са отпечатани имената на

6 447 147 души с право на глас.144 са секциите в чужбина в 49 държави. Най-много сав Турция - 43 секции. следва САЩ с 10 секции, Испания - 5 и Великобритания – 4 . Във войските и силите на Българската армия е създадена необходимата организация за гласуване.

Наборните военнослужещи ще бъдат пуснати в гарнизонен отпуск, за да участват в изборите по местослужене. Българските миротворци в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина и в Косово ще гласуват в избирателните секции, съответно в лагера "Ашраф", в Кабул, в Сараево и в Прищина Екипажът на фрегатата "Дръзки" няма да участва в изборите, тъй като днес корабът ще изпълнява планови задачи в операцията ЮНИФИЛ на ООН в морето.В цялата страна с пълен работен ден са звената за издаване на документи за самоличност при изгубени такива. Изборният ден ще продължи до 19 ч. Ако и след този час пред избирателните секции има чакащи хора, които не са гласували и желаят да направят това, председателите на секционните избирателни комисии ще съберат личните им карти и те ще могат да гласуват. Най-рано изборният ден започна в избирателната секция в Оукланд, Нова Зеландия, а най-късно ще приключи в Лос Анджелис, Финикс и Лас Вегас, САЩ, където часовата разлика с България е 10 часа.

Гражданите, на които личните карти и валидни лични /зелени/ паспорти са изгубени или откраднати, както и на тези, чиито заявления за издаване на лична карта са в процес на обработка, ще могат да упражнят правото си на глас. На всеки, който пожелаетова, в зависимост от конкретните възможности ще се ускори издаването на заявената от него лична карта или ще му бъде издадено удостоверение за загубен, откраднат или унищожен документ за самоличност /лична карта или граждански паспорт/, което да послужи само пред секционната избирателна комисия в деня на изборите.Удостоверенията ще се издават при изгубен, откраднат и повреден или унищожен документ за самоличност. За тази цел до 15часа в изборния ден гражданите трябва лично да подадат молба в полицията.В изборния ден до 17.00 ч. ще се подават молби само в областните дирекции на полицията и във всички столични районни полицейски управления.