ДКСИ е отказала на 230 души достъп до класифицирана информация
ДКСИ е отказала на 230 души достъп до класифицирана информация / снимка: Sofia Photo Agency
2082 сертификата за достъп на служители до класифицирана информация е издала Държавната комисия по сигурността на информацията за 5 години. Това заяви председателят на комисията Цвета Маркова на международна конференция за първите 5 г. от съществуването на комисията. На 230 души тя е отказала достъп до класифицирана информация, един от които за връзки с убития Константин Димитров – Самоковеца.

За 5-те си години ДКСИ е издала на 2082 служители по сигурността на информацията сертификати за достъп до наши секретни документи, на 6158 българи сертификати за достъп до натовска информация и на 2466 – до класифицирана информация на Европейския съюз. Двадесет и пет фирми и физически лица имат сертификати по индустриална сигурност за участие в натовски търгове.

Комисията е издала и 230 отказа, 23 от които до натовска информация. Отказите са издавани най-често заради установени неподходящи контакти на лицето, невъзможност да се установи произхода на имуществото или опити за достъп до непозволена информация. Такъв е случаят от март т.г. с отказа на кандидата на БНС за председател на Комисията по досиетата Стилиян Станев.

НСС хванало негов 20-минутен телефонен разговор с Косьо Самоковеца, който Станев обяснил с грешка. Има отказ и заради опити с чужда парола да се получи информация от системата на МВР за рождени дати на различни лица.

Цвета Маркова коментира, че новата агенция за сигурност не би трябвало да затрудни работата на ДКСИ и че създаването на агенцията на неофициално ниво вече е съгласувано с НАТО и ЕС". Цвета Маркова отказа да коментира дали вече официално вече е получила предложения за нов мандат като ръководител на ДКСИ.