Дискутират проблемите на туристическия сезон Лято 2007
Дискутират проблемите на туристическия сезон Лято 2007 / netinfo

Готовността за успешно провеждане на туристическия сезон Лято 2007 и осигуряването на адекватна своевременна и качествена медицинска помощ за гражданите от страни членки на Европейския съюз, пребиваващи временно като туристи в България – това ще обсъждат представители на Министерството на здравеопазването и Държавната агенция по туризъм към Министерски съвет.

Решение за провеждането на тази среща е било взето на предишна работна среща по проблемите на туристическия сезон на 16 март в Бургас.

Предстоящите разговори ще са продължение на започналата дискусия за необходимите промени в нормативната уредба и практиката на медицинското обслужване на гражданите от ЕС с оглед изпълнение на ангажиментите на България като страна членка на Общността.

Представителите на хотелския бизнес остро реагираха на думите на министър Гайдарски, че те трябва да поемат ангажимент за заплащане на лекарите, които ще обслужват през лятото туристите. Според Националния хотелиерски мениджмънт клуб ако бъде приета проектонаредбата на Министерството на здравеопазването, задължаваща хотелиерите да финансират изграждането, оборудването и издръжката на здравните центрове, тя ще бъде незаконна.

На срещата с министъра на здравеопазването от ръководството на клуба ще връчат нормативния акт на Европейската комисия, който регламентира въвеждането на единна Европейска здравно-осигурителна карта, както и регулация, която урежда прилагането на схемите за социално осигуряване на наетите лица, на самонаетите лица и членовете на техните семейства, пътуващи на територията на ЕС.

Междувременно министърът на здравеопазването съобщи, че наредбата за здравното обслужване в черноморските и планинските курорти е готова и ще бъде публикувана в "Държавен вестник" след Великденските празници. По думите му наредбата е изработена не от чиновници в министерството, а от лекари, които работят в курортните комплекси и ще регламентира здравното обслужване на туристите от европейските страни, според стандартите в ЕС.