Дискутират проблемите на храненето на българина
Дискутират проблемите на храненето на българина / netinfo

От 14.00 часа Министерството на здравеопазването организира работна среща-дискусия по повод Световния ден на храните – 16 октомври. Тя ще се проведе в голямата аула на Националния център по опазване на общественото здраве. Тази година Световният ден е под мотото „Инвестиране в селското стопанство за осигуряване на храни”.

Дискусията се организира от Координационния съвет на Националния план за действие “Храни и хранене” 2005 – 2010 г. В нея ще участват представители на министерствата на здравеопазването, на земеделието и горите, на икономиката и енергетиката, на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), на браншови организации на производители на храни и др.

Ще бъдат обсъдени проблемите в областта на храните и храненето и възможностите за тяхното решаване. Проведените през последните години у нас изследвания установяват редица неблагоприятни характеристики на храненето на българина.

Преобладава високата консумация на мазнини, готварска сол, захар и сладкарски изделия, наред с традиционно ниска консумация на риба, сурови плодове и зеленчуци, недостатъчен прием на растителни влакнини и намаляване на количеството на пълнозърнестите и бобовите храни. Средният дневен прием на много от витамините (тиамин, рибофлавин, витамин С и фолиева киселина) и минералите (желязо, цинк, калций, магнезий) са под референтните стойности, особено при деца, бременни жени и стари хора.

Според данни на СЗО страната ни поддържа висока смъртност поради сърдечно-съдови заболявания и е на едно от първите места в света по смъртност от мозъчен инсулт. До голяма степен тези заболявания се дължат на храненето, по-точно на ниската консумация на плодове и зеленчуци, високия прием на мазнини, злоупотребата с готварска сол и др.