Дискусията за здравните реформи трябва да продължи
Дискусията за здравните реформи трябва да продължи / netinfo
Дискусията за реформите в здравната система трябва да продължи, защото тази система не е хомогенна – тази позиция изрази в предаването „Денят” по Дарик лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов.

Стоилов коментира решенията от заседанието на съвета на тримата лидери на коалицията в Хисар, където бе обсъдена възможността за отпадане на монопола на Националната здравноосигурителна каса вероятно (НЗОК). Окончателният вариант за преструктурирането на здравната система обаче ще бъде предложен до средата на март от работна група, излъчена от тройната коалиция.

Пред Дарик Стоилов обясни, че се работи по варианта с регистриране на различни здравни каси като форма на доброволно здравно осигуряване. Така от общата маса на средствата, набрани по публичен ред, ще има опериране с различни каси в зависимост от съответния избор, обясни Янаки Стоилов.

В „Денят” на Дарик председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов (ДПС) обясни, че се обсъжда възможността частните здравни фондове заедно с НЗОК да участват в предоставянето на здравни услуги. НДСВ подкрепя позицията на ДПС за демонополизация на НЗОК, потвърди в ефира на Дарик заместник-председателят на НДСВ Мариана Дикова.